W kraju atmosfera nieco gorzka to może czas na pyszny i szybki fit sernik? W zasadzie obok szarlotki to chyba moje ulubione klasyczne ciasto. Dodatkowo mam sporo zapasów białka więc odpowiedź jest prosta! 😉

Muszę podkreślić jedną bardzo ważną rzecz. Mam przeogromną wyobraźnie ale i zasoby nie pozwoliły na klasykę. Zdecydowaliśmy się z Karolą zrobić sernik o nutce czekoladowej – bo taką mamy odżywkę białkową. Ciasto jest zatem wysokoproteinowe.

W przypadku płatków owsianych też droga wolna, my użyliśmy takich:

Kombinacji jak z bigosem – każdy dom inny przepis!

To nie jest chleb!

Pyszny i szybki FIT sernik

Czego potrzebujesz?

SPÓD:

  • 2 miarki odżywki białkowej ( użyliśmy o smaku bounty)
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 żółtka jaja
  • 6 łyżek mleka 2% ( może być i 0% ale po co?)
  • 2 łyżki erytrytolu ( może być ksylitol ale i miód również – w przypadku miodu kaloryka jednak będzie większa)

MASA SEROWA:

  • 500 gram twarogu półtłustego ( może być także chudy – wtedy kaloryka będzie oczywiście mniejsza)
  • 3 miarki odżywki białkowej
  • jogurt grecki – 400 gram
  • budyń 2 opakowania ( mieliśmy czekoladowy)
  • 5 łyżek erytrytolu ( może być ksylitol ale i miód również – w przypadku miodu kaloryka jednak będzie większa)
  • 4 białka jaja

Wykonanie: Żona

DEAL WITH IT BRO

A tak serio to faktycznie Karola ma rękę do pieczenia. Tak też uzgodniliśmy. Ona piecze ja gotuję 🙂

Specjalnie dla Ciebie podpytałem ją o ten przepis i brzmi on:

Nastaw piekarnik na 170 stopni. Nie zrób tego błędu co my i nie używaj sreberka ( pazłotko) tylko papier do pieczenia. Wyłóż nim wspomnianą blachę. Teraz oddziel żółtka od białek.

  1. Do jednej miski wlej żółtka, dodaj odżywkę, mleko, płatki owsiane oraz słodzidło i wszystko wymieszaj. Tak powstałą masę wylej na blaszkę i piecz przez 10 minut.
  2. Teraz do dużej miski dodaj jogurt, budyń, twaróg, odżywkę białkową i erytrytol i całość blenduj ( ma być gładka konsystencja). Ubij następnie cztery białka jaj na sztywną pianę i wymieszaj z serową masą. Całość wylej na upieczony wcześniej spód i piecz ok. 50 min. To co jest teraz istotne to sprawdzenie po tym czasie patyczkiem/wykałaczką czy środek ciasta jest już gotowy. Patyczek ma być suchy.
  3. Gotowy fit sernik możesz także posypać dowolną posypką, mieszanką studencką i polewać sosami zero no ale jak się je ma…;)

Jeśli spodobał Ci się ten przepis i szukasz innych równie ciekawych to zapraszam Cię do zakładki PRZEPISY

Pamiętaj, że nadal możesz ściągnąć mój bezpłatny ebook:

www.bartoszjaniszewski.pl/ebook10


Leave a Reply

Your email address will not be published.