Szybka fit sałatka, w dodatku pyszna – w takich słowach mogę to cudo opisać. Połączenie smaków w tym daniu to sztos w dodatku potrafi nasycić.
Słodkie mango, wyczekiwane lekko kwaśne mandarynki oraz pyszny dressing miodowy lekko przeciera się swoim smakiem przez orzechową posypkę oraz podobnie smakującą rukolę, a wszystko po to, żeby dotrzeć do smaku delikatnie słonego pleśniowego sera. Po prostu rewelacja.
Składniki na jedną porcję:
- lekko ponad garść rukoli / może być mix sałat
- mango
- ser pleśniowy – połowa
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 mandarynki
- 2 plastry ananasa
- żurawina – łyżka
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Umyj rukolę/mix sałat i dodaj miski.
Umyj owoce, obierz ze skórki, pozbądź się pestek. Każdą cząstkę pokroj na małe ćwiartki/ kostki ( może poza mandarynką 🙂 ). Rozkładamy na rukoli/ mix sałat.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników.
Orzechy prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Dodajemy je do sałatki. Dodajemy również łyżkę żurawiny do sałatki
W miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu ( miód, oliwa z oliwek, sok z cytryny). Całość mieszamy / można również zblendować Sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!