Sałatka z serem pleśniowym, mango i orzechami w dressingu.

Szybka fit sałatka, w dodatku pyszna – w takich słowach mogę to cudo opisać. Połączenie smaków w tym daniu to sztos w dodatku potrafi nasycić.

Słodkie mango, wyczekiwane lekko kwaśne mandarynki oraz pyszny dressing miodowy lekko przeciera się swoim smakiem przez orzechową posypkę oraz podobnie smakującą rukolę, a wszystko po to, żeby dotrzeć do smaku delikatnie słonego pleśniowego sera. Po prostu rewelacja.

Składniki na jedną porcję:

  • lekko ponad garść rukoli / może być mix sałat
  • mango
  • ser pleśniowy – połowa
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 mandarynki
  • 2 plastry ananasa
  • żurawina – łyżka

Sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Umyj rukolę/mix sałat i dodaj miski.

Umyj owoce, obierz ze skórki, pozbądź się pestek. Każdą cząstkę pokroj na małe ćwiartki/ kostki ( może poza mandarynką 🙂 ). Rozkładamy na rukoli/ mix sałat.

Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników.

Orzechy prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Dodajemy je do sałatki. Dodajemy również łyżkę żurawiny do sałatki

W miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu ( miód, oliwa z oliwek, sok z cytryny). Całość mieszamy / można również zblendować Sosem polewamy sałatkę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *